همانطور که میدانید بدن انسان مانند یک ماشین پیچیده است که برای فعالیت خود به سوخت نیاز دارد. سوخت تامینی بدن برای حیات و زندگی سالم، از طریق خورد و خوراک به دست میآید.
به همین جهت انسان باید از خوراکی هایی استفاده کند که بتواند مواد مورد نیاز بدن او را تامین کند. برای پیدا کردن این خوراکی ها، متخصصان تغذیه قالبی را به نام ارزش غذایی به وجود آورده اند که بر اساس آن میتواند مواد غذایی را دسته بندی کرد و میزان تاثیرگذاری و اهمیت هر خوراکی را سنجید. ماهی به عنوان یکی از پر مصرف ترین و مهمترین غذاهای انسان در طول تاریخ، جایگاه ویژه ای در بین افراد دارد. در این مقاله قصد داریم با بررسی ارزش غذایی ماهی و اطلاعات مربوط به آن، جایگاه این خوراکی را به شما نشان دهیم.
گوشت ماهی غذایی سالم و طبیعی
با نگاهی به وضعیت سلامت جهان به نتایج وحشتناکی دست پیدا میکنیم. شیوع بیماری های قلبی عروقی، سرطان و… به شدت افزایش یافته است. در جوامعی مثل جامعه ما ایرانیان، متعادل سن مرگ و میر به شدن پایین آمده است. بیماری هایی ماند کلسترول، فشار و قند خون بلای جان همه شده است. در یک کلام، وضعیت سلامت انسان ها به خصوص ایرانیان، بسیار خطرناک است. اگر نگاهی دقیق، علمی و تحقیقاتی به این شرایط داشته باشیم، به این نتیجه میرسیم که دلیل بیش از ۵۰ درصد این بیماری ها و عارضه ها، به دلیل تغذیه ناسالم و خوراکی های مضر و همچنین نرسیدن مواد مغذی مورد نیاز به بدن است. راهکار و راه حل دور ماندن از این اوضاع وخیم این است که برنامه های غذایی خود را تغییر داده و یا حداقل غذاهایی را وارد لیست غذاهای مصرفی خود کنیم که ارزش غذایی بالایی دارند.
ارزش غذایی ماهی بسیار قابل توجه است. گوشت ماهی به عنوان یکی از قدیمی ترین و اصیل ترین خوراکی ها روی زمین است. این غذای تاریخی در برهه هایی از تاریخی به عنوان خوراکی اصلی در بسیاری از شهرها و مجامع شناخته میشده است. اگر بخواهیم اهمیت مصرف ماهی را بدانیم باید با جایگاه آن در هرم غذایی آشنا شویم. برای این کار لازم است ارزش غذایی ماهی را بدانیم تا نیاز بدن را به این ماده را بیشتر از قبل درک کنیم. ماهی را میتوان یکی از هدیه های خداوند و طبیعت برای بشریت دانست.
ارزش غذایی ماهی چگونه است؟
همانطور که میدانید ماهی های خوراکی از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند. در واقع طبیعت کلکسیونی از ماهی هایی است که هر کدام خواص ویژه و منحصر به فردی دارند. محل زندگی، نوع تغذیه، ساختار خلقت بدنی و موارد دیگر باعث شده است که ارزش غذایی در انواع ماهی مختلف باشد. ما در این بخش به بررسی ارزش غذایی ماهی هایی که بیشترین استفاده را در بین مردم دارند، پرداخته ایم.
ارزش غذایی ماهی حلوا سفید
ارزش غذای ماهی حلوا سفید در مقدار ۱.۵ کیلوگرم به این شرح است:
- ۳۰۰ کیلو کالری انرژی
- ۲۲ گرم چربی مفید امگا ۳
- ۳۵ گرم پروتئین
- ۱۵ میلی گرم کلسیم
- ۷ میلی گرم آهن
- ۱۲ میلی گرم منگنز
- ۱۳۳ میلی گرم فسفر
- ۴۶ گرم آب
ارزش غذایی ماهی شوریده
ماهی شوریده در مقدار ۱.۵ کیلوگرم دارای این ارزش غذایی است:
- ۷۰۰ کیلو کالری انرژی
- ۱۲ گرم چربی مفید
- ۲۶ گرم پروتئین
- ۳۱ میلی گرم کلسیم
- ۱۰ میلی گرم آهن
- ۶۰ میلی گرم منگنز
- ۳۸۰ میلی گرم فسفر
- ۸۰ گرم آب
ارزش غذایی ماهی قزل آلا
- ۱۹۰ کیلو کالری انرژی
- ۹ گرم چربی مفید
- ۲۷ گرم پروتئین
- ۶۳ گرم آب
ارزش غذایی ماهی زبان
ارزش غذایی ماهی زبان در وزن کمتر از نیم کیلو گرم به این شرح است:
- ۱۰۰ کیلو کالری انرژی
- ۱۱ گرم چربی مفید
- ۱۴ میلی گرم کلسیم
- ۱۵ میلی گرم آهن
- ۱۷ میلی گرم منگنز
- ۹۰ میلی گرم فسفر
- ۳۰ گرم آب
جایگاه ماهی در سبد غذایی سالم
با توجه به ارزش غذایی ماهی در هر نوعی میتوان متوجه شد، این خوراکی لذیذ از سالم ترین خوراکی های در دسترس است. طی تحقیقات انجام شده توسط متخصصان حوزه تغذیه و سلامت، به این نتیجه رسیدند که مصرف ماهی و قرار دادن آن در برنامه غذایی میتواند تا حد بسیار بالایی اسید آمینه های بدن را تامین کند. این اتفاق باعث افزایش سطح ایمنی بدن و مقاومت در برابر ورود ویروس ها و باکتری ها میشود. کالری موجود در ماهی و حتی تن ماهی از سری کالری های مثبت است که علاوه بر اینکه باعث افزایش وزن و چاقی نمیشود بلکه برعکس، با انتقال انرژی به بدن، باعث کاهش وزن و حذف چربی های مضر نیز خواهد شد. چربی های موجود در ماهی از نوع چربی های اشباع شده و سالم است که برای بدن و بافت های ماهیچه ای بسیار ضروری است. این چربی ها به هیچ وجه سطح کلسترول خون را بالا نمیبرند بلکه به کنترل آن نیز کمک میکنند.
در واقع ماهی مانند صندوقچه ای از مواد معدنی ارزشمند است. بدن شما به چه موادی نیاز دارد؟ ویتامین A ، D ، B2 ، فسفر، کلسیم، ید، آهن، منگنز، کربوهیدرات و… همه این مواد را میتوانید به صورت غنی و یکجا در ماهی پیدا کنید. اگر میخواهید زندگی سالمی داشته باشید، قلبتان مثل ساعت کار کند، انرژی کافی برای فعالیت های روزانه داشته باشید، در برابر مشکلات و بیماری های قلبی و عروقی مقاوم باشید و از شر بیماری های پاندمیک مانند کرونا در امان باشید، باید ماهی را حتی در مقدار کم در برنامه های غذایی خود بگنجانید.
تن ماهی هم ردیف ماهی خوراکی در ارزش غذایی
بسیاری از افراد از قیمت بالای خرید ماهی گلایه میکنند. این افراد میگویند میدانیم ماهی خوب است اما توان خرید آن را به صورت هفتگی نداریم. در بعضی از مناطق هم ماهی تازه گیر نمیآید، در این حالت چاره چیست؟ پیشنهاد ما به شما، مصرف تن ماهی است. ماهی تن شده از نظر ارزش غذایی و وجود منابع مغذی و مقوی هم ردیف ماهی است. شما میتوانید با مصرف حداقل دو وعده تن ماهی در طول هفته، به همان میزان مصرف ماهی، مواد مغذی را جذب کنید. و یا اینکه به صورت ترکیبی از ماهی و تن ماهی استفاده کنید. این عمل بسیار مقرون به صرفه تر میباشد.
ماهی را چگونه بخوریم؟
همانطور که در بالا توضیح دادیم، ارزش غذایی ماهی بسیار ارزشمند و غنی است، اما برای بهره مند شدن از تمام خواص ماهی، لازم است نکاتی را رعایت کنیم. به عنوان مثال حتما هنگام خرید ماهی دقت کنید ماهی های سالم و تازه را انتخاب کنید. در انتخاب نوع ماهی دقت کنید، همیشه گران بودن نشانهی بهتر بودن نیست. پس از خرید ماهی سعی کنید آن را تازه مصرف کنید تا از مواد مغذی آن استفاده کنید. نکته مهم در نوع مصرف ماهی، نحوه سرو کردن آن است. سرخ کردن ماهی باعث میشود حجم بالایی از مواد آن از بین بروند، پس بهتر است ماهی را به صورت پخته شده و یا کبابی میل کنید.
- ارزش غذایی ماهی 06 شهریور 1402
- تن ماهی در رژیم کتوژنیک 06 شهریور 1402
- سس مخصوص تن ماهی 06 شهریور 1402
- طرز تهیه پوره تن ماهی 06 شهریور 1402
- خواص تن ماهی + 39 خاصیت تن ماهی و مضرات آن بر بدن 27 فروردين 1402
- اگر زیاد تن ماهی بخوریم چه اتفاقی در بدنمان میافتد؟ 26 فروردين 1402
- طبع تن ماهی 25 فروردين 1402
- تاریخچه کنسرو تن ماهی 24 فروردين 1402